Leerwerktraject Ontwerpend Werken in Gebiedsprocessen
Perspectieven maken voor vitaal landelijk gebied
De afgelopen jaren is er in veel gebieden hard gewerkt om de opgaven die op het landelijk gebied afkomen op te pakken samen met alle betrokken partijen. De provincies zijn hard bezig geweest om een aangepast Programma voor het landelijk gebied op te stellen. In deze Programma’s beschrijven zij hun beleid en maatregelen om te werken aan doelen voor natuur, stikstof, klimaat, water en voor een vitaal landelijk gebied met perspectief voor agrarische bedrijven. De uitvoering moet plaatsvinden in gebieden, en het concreet maken van de ambities gebeurt dus ook in gebiedsprocessen. Het is de uitdaging voor provincies en partijen in de gebieden om met elkaar dit meervoudige perspectief te ontwikkelen.
In het vijfdaagse traject ‘Ontwerpend werken in gebiedsprocessen’ train je jezelf, samen met anderen professionals, in een ontwerpende aanpak.
Het Traject
In het vijfdaagse traject ‘Ontwerpend werken in gebiedsprocessen’ train je jezelf, samen met anderen professionals, in een ontwerpende aanpak. De trainers hebben ruime praktijkervaring met deze ontwerpende aanpak in gebiedsprocessen. Een deel van het Programma is in handen van ‘meesters’: deskundige ontwerpers met specifieke expertise in de ontwerpende aanpak.
Theorie en praktijk
De eerste twee dagen van het traject staan in het teken van het eigen maken van de ontwerpende aanpak aan de hand van de theorie. Vervolgens ga je met een groep twee dagen aan de slag in het veld en pas je de ontwerpende aanpak toe op een lopend gebiedsproces. Daar proef je aan de praktijk van gebiedsprocessen: je analyseert wat je ziet, reflecteert daar samen op en volgt de stappen van de ontwerpende aanpak. Je werkt samen in een groep met deelnemers uit verschillende organisaties, zodat je ook leert kijken vanuit meerdere perspectieven.
Op de laatste dag deel je de resultaten van het veldwerk en reflecteer je op hoe je de ontwerpende aanpak in je eigen werk kan toepassen.

Het Programma
Dag 1 en 2: Training Ontwerpend werken in gebiedsprocessen
Voor je het veld ingaat krijg je een aantal lessen van ervaren trainers en meesters in de methodiek van ontwerpend werken in gebiedsprocessen. Je krijgt een stuk theorie, je onderzoekt succesvolle en minder succesvolle voorbeelden, en je werkt aan korte opdrachten. Op de eerste dag ligt de nadruk op theorie en inspiratie. Op de tweede dag gaat het om oefening met de ontwerpende aanpak, samen met de andere deelnemers. De training is op een locatie midden in het land.
Je sluit ook aan bij de online meeting waar je uitleg krijgt over de praktijkopdracht waar je met een groep onder leiding van een ‘meester’ aan werkt. Ook ontvang je tips voor een soepele samenwerking met je groep en je meester.
Dag 3 en 4: Aan de slag met een gebiedsproces
Je past, samen met een team van andere deelnemers uit het traject, de ontwerpende aanpak toe op een lopend gebiedsproces. Je maakt kennis met de contactpersoon van het gebied, gaat het gebied in voor een veldbezoek en spreekt een aantal gebiedspartners. Je doorloopt de stappen van de ontwerpende aanpak, zoals je geoefend hebt op dag 1 en 2. De resultaten presenteer je aan de contactpersoon van het gebiedsproces.
Dag 5: Reflectie en ontwikkelen visie
De laatste dag staat in het teken van reflectie op de praktijk in het gebiedsproces waar je deel van uitmaakte. Je deelt je ervaringen en bevindingen met de groep en de trainers: wat is de dynamiek in het gebied met alle partijen, hoe komen specifieke oplossingen daarin naar boven? Via opdrachten ontwikkel je, samen met je groepsgenoten, een visie op het ontwerpende proces in gebieden. Het opzoeken van de veranderkrachten in het gebied en hoe die verder te activeren, speelt hierin een belangrijke rol.
Delen van de uitkomsten
Op dag 5 praat je door over hoe de ontwerpende aanpak breder toegepast kan worden binnen overgangsgebieden en in je eigen organisatie.
Voorgaande trajecten
Benieuwd hoe het traject in 2023 en 2024 verliep? Kijk op de website van YP.
Praktisch
Data
Het traject vindt plaats in de periode mei - november 2025.
- Dag 1: 26 mei 2025, 9.00-17.00
- Dag 2: 19 juni 2025, 9.00-17.00
- Kort intermezzo: 8 juli 2024, 10.00-12.00 (digitaal)
- Dag 3 en 4: In afstemming met je groep en de contactpersoon van het gebied
- Dag 5: 10 november 2024, 9.00-17.00
Kosten
Er zijn geen kosten aan dit traject verbonden. Uren maak je binnen je eigen werkuren voor je werkgever. Eventuele reiskosten komen voor rekening van je werkgever. Voor zelfstandig ondernemers kunnen we in overleg bezien hoe kosten vergoed kunnen worden. Inbegrepen zijn de trainingen op locatie inclusief de lunches.
Meedoen?
Voorwaarden voor deelname
- Je werkt bij een organisatie die direct betrokken is bij de realisatie van maatschappelijke doelen in gebieden. Dat kan zijn: provincie, gemeente, Rijk, terreinbeheerder/ nationaal park, agrarisch collectief, agrarische of belangenorganisatie, waterschap, organisatie in de recreatiesector, of particulier (ecologisch) bureau.
- Je hebt minimaal drie jaar werkervaring (junior / medior niveau).
- Je hebt een kritische, maar vooral open en nieuwsgierige houding.
- Je hebt de wil om samen te werken met alle partijen die en rol hebben in gebiedsprocessen.
- Je hebt vijf dagen beschikbaar in de periode mei - november 2025, dit in goed overleg met je eigen werkgever.
Goed om te weten: indien je niet meteen voldoet aan bovenstaande, kun je je alsnog aanmelden. Er wordt zorgvuldig geselecteerd en je motivatie is een belangrijk aspect. Het is echter wel van belang dat je deze zaken kort benoemd onderaan je motivatiebrief.
Aanmelden
Aan het traject kunnen 30 personen deelnemen. Selectie vindt plaats op basis van motivatie. Streven is om een goede verdeling te hebben van deelnemers uit verschillende organisaties en met verschillende inhoudelijke achtergronden.
Wil je meedoen?
Meld je uiterlijk vóór 29 april aan via het aanmeldformulier en upload daar je motivatie - in een vorm die bij jou past.
Organisatie
Vera Jansen, Netwerkfaciliteit Regieorganisatie Transitie Landelijk Gebied, ministerie van LVVN.
Heb je nog vragen?
Neem contact op met Milou Tijmensen, Bureau Wing.